365 nap északon

365 nap északon

"Pszichológusként" Svédországban: első munkanapok

2015. március 19. - LagerthaL

work-life-balance-puzzle.jpgTöbben kértétek, hogy írjak a munkámról. Ám, legyen!

A non-profit szférában dolgozom, ami talán kevésbé összehasonlítható egy multinacionális céggel, de azt gondolom, hogy a híres svéd munkamorálról még így is tudok nyilatkozni.

Reggel tízre voltam hivatalos az alapítványunk székhelyére. Már ez elég laza, ugye? Egy öreg üveggyár épületét vásárolták meg nemrégiben a körülbelül 60 000 lakossal rendelkező kisvárosban. Az épületben még a mai napig folyik az átalakítás, de nap mint nap rácsodálkozok valami újdonságra. Hol egy fűszer ültetvényre a konyhában, hol egy új ajtóra, hol egy lefestett asztalra. 

Sokkal kisebbnek képzeltem a csapatot, a valóságban azonban vagy harmincan vagyunk. Egy nagyobb alapítvány égisze alatt több kis projektszervezet. Az enyém egy durván 15 fős csapattal dolgozó, megváltozott munkaképességűeket segítő egység. Mindennel foglalkozunk, ami csak beleférhet a témába: konkrét fizikai segítség, az álláspiacon történő elhelyezés, karrier tanácsadás, felkészítés a munkahelyi beilleszkedésre, diákcserék, rendezvények szervezése. Alkalmazunk vakokat, mozgássérülteket, ADHD (hiperaktív figyelemzavar) diagnózissal rendelkezőket, Asperger szindrómásokat, autistákat, krónikus betegeket. Igazán érdekes velük a munka. A menedzsment nem szakképzett a kórképeket illetően, sokszor nem is tudják a pontos diagnózist, de éppen ez a lényeg: nem akarják megbélyegezni őket, az orvosi papírok helyett az adott személy képességeire helyezik a hangsúlyt. A lényeg: ki mit tud ellátni, mi a számára testhezálló munka. Elképesztő sikereket érnek el. Az egyik srác elmondásuk szerint csaknem egy évig teljesen passzív volt, nem szólt senkihez, mostanra viszont aktív tagja a csapatnak: segíti a mozgássérülteket, sofőrködik, barátkozik.

Az első értekezleten a főnököm felvázolta, hogy lassan, lépésről-lépésre fognak bevezetni a feladatokba. A munkaidőmet úgy alakítom, ahogy szeretném. Bármikor dolgozhatok otthonról is. A lényeg, hogy legyek online és a többiek tudják mi a helyzet. 

Az online felületek, közösségi oldalak fontos szerepet játszanak az alapítvány életében. Az alapítvány Facebook csoportja rendkívül aktív, minden információt itt osztanak meg egymással, és marketing célokra is ezt használják. Az alapítvány tagjai között vannak idősebbek is, ezért mindent kiküldünk papíralapon is. Ügyelnek viszont arra, hogy spóroljunk, például mindent fekete-fehérben nyomtatunk, egy lapra.

Fontosnak tartják az értekezleteket. A hívei annak, hogy inkább mindent beszéljünk meg, minthogy elússzanak az információk mellettünk. Van egy hét indító meeting, a többit pedig a szituációk adják.

Az étkezés délben indul és igazán közösségi tevékenység, hagynak rá időt, nem kapkodva esznek. Ilyenkor lehet a legszínesebb társalgásokba belecsöppenni.

A vezetők bárki számára elérhetőek, gyorsan reagálnak. Szabad kérdezni, sőt tisztázni mindent. A terhelés munkakör- és személyiségfüggő. Nem néz rád senki furán, ha háromkor hazamész, mert fáj valamid.

A kollégákkal is szerencsém van. Mindenki rendkívül nyitott és érdeklődő. Valószínűleg ez inkább a non-profit szféra velejárója. Teljesen mindegy, hogy milyen ruhába mész, hogy hány tetoválásod van vagy milyenre fested a hajad. Elfogadnak, olyannak, amilyen vagy.

Ja és persze a kutyák! A svédek hihetetlenül állatbarátok és a munkahelyen sem mellőzik a kedvenceiket. Néha három kutya is megjelenik az irodában. Alá tudom támasztani, hogy ez csak növeli a motivációt és a lojalitást a munkahelyen. Egy-egy közös állatsimogatás könnyen össze tud hozni kollégákat és még mindig jobb így szünetet tartani, mintha cigizni mennél ki...

Nem szeretem össze hasonlítgatni a svédet a hazai munkakörülményekkel, hiszen itt alapvetően egy jóléti államról van szó. Azt viszont mindenképp érdemes kiemelni, hogy valahogy jól működik náluk a munka-szabadidő egyensúly és fontos számukra, hogy a dolgozó azon túl, hogy megteszi amit kell, még jól is érezheti magát. A kontroll megvan, de nem szúr szemet lépten-nyomon.

 

16. nap: Hello Kronoberg!

Február 14., szombat, 17:33

Alvesta, Kronoberg megye, vasútállomás

Tartozékok: 2 óriási bőrönd

Idegállapot: elfogadható

 

A levegő csípős volt, körülöttem masszív embertömeg hömpölygött. Egy kis falu kis állomását nem épp modern felüljáróval, négy vágánnyal képzeltem el. Az egyik oldalon hatalmas parkoló, a másik oldalon az állomás kétszintes épülete. A főbérlőmmel beszéltem meg itt találkozót. Még csak Facebookon láttam róla képet, de hiába néztem a szélrózsa minden irányába, még csak hasonló hölgyemény sem került a látómezőmbe. Tudtam, hogy kocsival jön értem, ezért felszenvedtem az egyévnyi cuccom a felüljáróra, majd a parkoló irányába indultam el. Tíz perc eltelt és sehol senki. Oké, szerencsére már nem csak galambpostával lehet egymást elérni. Áldottam az eget egy percig, hogy elkértem a telefonszámát. Aztán a következő percben legszívesebben már üvöltöttem volna, ugyanis a telefon nem csörgött ki. Beszéltem párszor a barátommal is telefonon, gondoltam megpróbálom őt elérni. A technika azonban aznap este teljesen megmakacsolta önmagát...konkrétan senkit sem tudtam hívni, ennyit rólad "okos telefon". Kezdtem kissé kétségbe esni a világ végén egy idegen nőre várva. Majd valami hirtelen megérzés mégis azt súgta, hogy inkább az épületet közelítsem meg. Két kör séta és öt perc várakozás után sikerült szembe találkoznom a hihetetlenül kedves vendéglátómmal. Kissé pánik hangulatban nyújtottam a kezem, de szerencsére hamar megtaláltuk a közös hangot.

10996472_10206214420225023_8532813927534764637_n.jpgAzt a stratégiát követtük, hogy útközben mindent megmutatott, amit ismernem kell: a várost, Vaxjöt- ahol dolgozni fogok, az uszodát, a buszmegállókat. Majd végre megérkeztünk a kicsiny városkába: Ingelstadba. El sem hiszem, két hét vándorlás, ki és bepakolás után végre bekuckózhatok valahova egy évre. A városka már első ránézésre is elragadónak tűnt. Mindenhol hatalmas tűlevelű fák, melyek apró fehér és piros faházikókat rejtenek el a kíváncsi szemek elől. A házak ablakában piciny lámpák pislákolnak. Sokan még a karácsonyi világítást is kint hagyták. Az utcánk egy lejtőn helyezkedik el, ami egy tóhoz vezet. A lakás kétszintes, felül három férfi lakik. Jó kis kompánia: egy szír, egy feltehetően arab és egy kazah. Lent két nagyobb szoba, ablakkal a tóra, konyha és fürdő. Az első gondolatom az volt, hogy hol van ez a kis bájos, de idegen helyiség a saját budapesti lakásásomhoz képest...azóta bevallom, valahogy mégis megszerettem.

A lakótársam egy svéd srác. Pont akkor állított be, amikor nagy hévvel faltam valami szörnyű thai kész kaját. Biztos vagyok benne, hogy neki is voltak aggodalmai velem kapcsolatban, végül is szívás egy olyan emberrel lakni, aki mondjuk nem szimpi...Eleinte félénken vizslatott, aztán szerencsére kiderült, hogy hozzám hasonlóan eléggé szociális egyénnel van dolgom. Már az első este vagy egy órát beszélgettünk és ez a napokkal egyre csak fokozódott. Valahogy az nekem biztonságot ad, ha tudom kivel van dolgom.     

A nap utolsó csúcspontja a helyi bolt, az ICA felfedezése volt. Annyit mondott a főbérlő, hogy csak menjek el jobbra a tó partján. A táj gyönyörű volt, vízben álló házikók, csónakok mindenfelé. A sötét azonban teljesen rátelepedett a fákra, így a szinte kivilágítatlan tóparti sétány kissé a svéd krimikben olvasott mondatokra emlékeztetett... 

Körülbelül éjfélkor estem be végül aznap az új ágyamba, hogy végre kipihenjem magam, de még minden nagyon idegen volt.   

süti beállítások módosítása