365 nap északon

365 nap északon

5-11. nap: Stockholmi hétköznapok

2015. február 13. - LagerthaL

motrotebro20080405.jpgSzakadó hóesésben húztuk a bőröndjeinket Stockholm utcáin február második napján, hétfő este...A barátom túl volt az első svéd, kicsit sem unalmas munkanapján, én pedig az újabb pakoláson. Tudtam, hogy vége a városnéző időszaknak, és elkezdhetem én is a "távmunkát", de örültem, hogy végre magunk mögött hagyjuk a hostelt, a közös fürdőszobákat és előtereket. Talán nem túlzás, ha azt írom, úgy vágytunk a lakáshotelre mint mások Kánaánra. :-)

Hogy miért is lakáshotel? Hihetetlen, de Stockholm talán a világon az egyetlen város, ahol vért kell izzadnod egy albérletért. Persze, próbálkoztunk otthonról, hónapokkal előtte, de nem igazán jött össze. Létezik egy lakáskereső oldal, ahová feltöltöd pénzért a profilod és böngészheted a főbérlők oldalait. Szöveget kell írnod magadról, képpel ellátva. A bérlők pedig hihetetlenebbnél hihetetlenebb dolgokat követlenek. A kedvencem az volt, hogy valaki kikötötte, 28 éven aluliakkal szóba sem áll, mert csalódott a fiatalokban...és azt mondják itt nincs diszkrimináció és sztereotipizálás. Pár e-mail váltás után rájöttünk, nem lehet Stockholmban lakást keresni Magyarországról..ugyanis egyfolytában találkozni szerettek volna a bérlők, lehetőleg azonnal. 

Több itt élő ismerős is lakáshotelben lakott vagy lakik- kézenfekvőnek tűnt tehát ez a megoldás. Olyan mintha egy főzőfülkével ellátott hotelben laknál. "Munkásszálló" persze hipermodern svéd kivitelben: edzőteremmel, szaunával, mosó-szárítógéppel és IKEA bútorokkal. A közönség vegyes: találkoztam itt már török családdal, libanoni álláskeresővel, ír mérnöknővel, svéd munkásokkal, helyi titkárnővel...sőt ma az edzőteremben nagy örömömre felfedeztem, hogy egy "György" nevű feltételezhetően magyar srác tart box edzéseket a vegyes közönségnek.

10398495_a110f4334d20df63f7dc4f6f2d48b95f_l.jpgTalán az ír nőben fedeztem fel a legérdekesebb beszélgetőpartnert. Negyvenes, férfias testalkatú, határozott és dumás "hölgyemény", fehéres-szőkés félhosszú hajjal. Egy elektronikai cégnél biztonsági mérnök, egy projekten dolgozik és októberig fog itt lakni. Tavaly egy évig Belgiumban élt, ahol vagy 200 magyar képviselte hazánkat. Amikor megkérdeztem mit gondol rólunk, azt felelte, hogy tisztelt mindenkit és ezért szerették a munkások és valami nagyon ütős alkoholos italt kapott mindig a magyaroktól ajándékba. Na ja, pálinka- vágtam rá. Majd lehet, jobb lett volna, ha itt megreked a társalgás, ugyanis rákérdezett, hogy nálunk milyen nyelven beszélnek, németül? Kissé félelmetesnek éreztem, hogy a nagy Európából még azoknak sincs fogalma rólunk, akiknek van tapasztalata. 

Az itt töltött napokban még bizonytalan voltam a társas érintkezést és a közlekedést illetően...tudjátok az a tipikus érzés, amikor minden ismeretlen és kissé szorongva nézel szembe még a legapróbb dolgokkal is, például azzal hogy reklamálj a recepción. Most érzem, hogy már kezdek kissé felengedni és megszokni az itteni környezetet. Ez itt Rotebro, nagyon külváros, de egy Mekit vagy Pennyszerű boltot még itt is találhatsz. A vásárlásnál nagyon izgalmas a sok technikai újdonság: az aprópénz bedobó, az áruelválasztó elektronikus karok meg ilyenek. Kajákból a választék nagy. A húsok, halak drágák. A mirelit, kész kaják, szalámik viszont viszonylag olcsók. 

Ami számomra idegesítő, hogy az utakat tökéletesen, akár hajnalban is takarítják ellentétben a járdákkal, ahol egy kis kavicsot vagy azt se szórnak a jégpáncélra. Eddig mindenhová bakancsban mentem :-), a csizmámról csak álmodozok. A közlekedés egyébként szuper, pontos és megbízható, hipermodern. Tegnap volt egy lerobbanás előttünk a HÉV-vel, amit 10 perc alatt megoldottak, bemondtak és az egész utasközösség nyugalommal konstatált. 

Szerencsére egy kis természetjárásra is van lehetőség. Egy közeli tavat fedeztünk fel hétvégén. Azok a tóparti nyaralóházak... Persze magyar zászlót és lakókat itt is találtunk.

Így több mint egy hét után már tudok nyilatkozni a svédekről. Kedvesek, pontosak, megbízhatóak, vissza mosolyognak és tudnak angolul. Mindenhol. A beszédkészség azonban inkább a felületes témákra terjed ki, szóval hosszasan lelkizni nem Velük fogok azt hiszem. Érződik rajtuk, hogy meg vannak elégedve az életükkel, nekik általában minden oké. Irigylem őket. Annyira nyugodtak, mintha az ég világon semmi nem zavarná őket. Tanulhatnánk tőlük.

Elhatároztam, hogy igyekszem felzárkózni hozzájuk és apró-cseprő bajokat leszámítva mosolyogva nézek az új dolgok felé. Ennek az első lépése a ma reggeli edzőterem volt. Amire több napja próbáltam rászánni magam...Eddig azon agonizáltam, hogy nincs megfelelő szerelésem, nem értem a svéd feliratokat...ááá...Most már sajnálom, hogy csak a végére bátorodtam fel, mert a jutalmam kétórás boldogsághormon termelés és házi szaunázás volt...és végre igazán jól és magabiztosan éreztem magam a bőrömben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://365napeszakon.blog.hu/api/trackback/id/tr827171689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eo 2015.02.14. 20:46:58

München és környékén is vért kell izzadnod az albérletért, hónapokra visszamenőleg igazolni a fizetésedet, többfordulós interjún átmenni, egy állásinterjú ahhoz képest túró. Ja, és ha úgynökségen keresztül megy a dolog, akkor még a közvetítés díját is te fizeted, egy laza 2-3000 eurót.

MM88 2015.02.14. 21:30:47

Már bocs de mi ebben a meglepö? Nyilván akarnak veled személyesen találkozni, mielött kiadják a lakást. És nyilván látni akarják a kereseti igazolást, különben honnan tudnák, hogy van bevételed? Ez kb mindenhol így megy, nem svéd sajátosság.

Mészáros Laci 2015.02.14. 22:47:22

Ja, nem az albérlet, hanem az összes többi.
Tanulj meg svédül és imádni fognak.

2015.02.15. 06:56:48

Bocs hogy nem a témához szólok, de ez a betűtípus szinte olvashatatlan a képernyőn.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2015.02.15. 07:23:06

Isten hozott Stockholmban!

Egyrészt ajánlom figyelmedbe a saját blogomat, amit a stockholmi hétköznapjaimról (meg sok egyébröl) írok; másrészt, ha szeretnéd, segítehek neked találkozni ittani magyarokkal, mert van némi magyar társadalmi élet Stockholmban, elöadásokkal, sörözésekkel, táncházzal, vallási programokkal, társasozással - kinek mi az igénye. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.15. 07:34:42

Haha, látszik, a poszt-toló még erősen a mézesheteit tölti... :D
Kicsit árnyalnám a képet a svéd pontosságról: sokszor még azon a napon se sikerült kijönni a szervizeseknek, amikorra mondták magukat, nem hogy pár percet se késtek...

És nem egyszer fordult elő...
Volt hogy az orvos nem jött el a megbeszélt konzultációra, úgy kellett kibicikliznem, hogy ne kelljen már vizitdíjat fizetnem...
Szóval kell még sokat tapasztalni... :D

na4 2015.02.15. 09:42:26

Ha nem tetszik, nem kell odamenni.

LagerthaL 2015.02.15. 11:30:35

@Mészáros Laci: Köszi, jövő héttől már mennek a svéd órák :-)

LagerthaL 2015.02.15. 11:31:23

@Mokaka: Teljesen jó, hogy szóltál, próbálom megváltoztatni ha engedi a sablon.

LagerthaL 2015.02.15. 11:32:21

@na4: Ki mondta hogy nem tetszik?

LagerthaL 2015.02.15. 11:33:57

@α Ursae Minoris: Köszi szépen, nagyon jó a blogod, bele fogok mélyedni. Sajnos csak 1,5 hétig voltam ott, most már leköltöztem délre, itt fogok önkénteskedni.

2015.02.15. 12:24:42

@LagerthaL: Ez már sokkal jobb :)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2015.02.15. 14:30:23

@LagerthaL: Köszönöm szépen! :-)

Mit fogsz önkénteskedni?
Ha jól értem egy korábbi bejegyzésedböl, akkor pszichológus vagy - ezek szerint félig-meddig kollégák is vagyunk...

Mészáros Laci 2015.02.15. 21:57:28

@geegee:

Aki azért megy el Magyarországról, mert szerinte itt szar, az bárhová meg: megtalálja, ami elől elmenekült...

Aki világot látni megy, embereket, kultúrát megismerni, az jól fogja magát érezni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.16. 00:53:48

@Mészáros Laci: Mi még nem találtuk meg.Meg azt se értem, hogy jön ide most Magyarország...
Én csak azt írtam, hogy ez az itteni sem egy idealizált világ, itt is csak emberek élnek, ilyenek is, meg olyanok is...

Mészáros Laci 2015.02.16. 06:14:40

@geegee:

nem idealizált világ... csak (sok szempontból) kellemesebb hely, mint európa nagy része. sajnos télen sötét van és nem takarítják a járdákat.

LagerthaL 2015.02.16. 17:12:21

@α Ursae Minoris: egy megváltozott munkaképességűekkel (főleg ADHD, mozgássérültek, vakok, értelmi fogyatékosok) foglalkozó alapítványnál fogok dolgozni.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2015.02.21. 14:48:17

@LagerthaL: Ez érdekesnek hangzik.
Remélem, majd írsz a munkádról is.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2015.05.11. 09:15:20

Így lesz a pálinka hungarikum. :)
süti beállítások módosítása